ADRESA : Cvijete Zuzorić 4

RADNO VRIJEME S KORISNICIMA:

Čitaonica je otvorena za korisnike ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 14 sati, a utorkom i četvrtkom od 10 do 19 sati. Izvan tog vremena možete nas kontaktirati telefonom, e-poštom ili preko društvenih mreža.

UVJETI KORIŠTENJA GRAĐE:

Upis u Dubrovačke knjižnice je jedinstven za Narodnu i Znanstvenu knjižnicu i obavlja se na pultu Narodne knjižnice Grad u Ulici od Puča 6 ili u ograncima Mokošica, Montovjerna ili Gruž.  Za korištenje građe u Znanstvenoj knjižnici potrebno se javiti informatoru u čitaonici na 2. katu u ulici Cvijete Zuzorić 4. Građa iz Zavičajne zbirke Ragusina može se dobiti na uvid odmah i dostupna je isključivo za rad u čitaonici, a sva ostala građa (trezorska građa, knjige iz zatvorenog spremišta i sl.) naručuje se jedan radni dan ranije.  Knjige koje su za posudbu smiju se zadržati dva tjedna. Dopušteno je fotografiranje građe bez naknade, ali uz obavezno konzultiranje informatora i navođenje izvora kod eventualnog javnog objavljivanja.

NABAVA:

Znanstvena knjižnica ima vrlo ograničena sredstva za nabavu građe. Ona su namijenjena isključivo za otkup starih i vrijednih knjiga, rukopisa ili druge građe od velike kulturne i baštinske vrijednosti za Dubrovnik, koje se čuvaju u Zavičajnoj zbirci Ragusina.

Najveći dio fonda popunjava se Obveznim primjerkom (vidi: zbirke), a rjeđe otkupom Ministarstva znanosti i obrazovanja, te darovima.

 

UPUTE O DONIRANJU GRAĐE

Znanstvena knjižnica Dubrovnik smatra dobrodošlim ponude o donacijama knjiga, te potiče darovanje kao podršku knjižničnim programima. Knjižnica je zahvalna darovateljima za svu darovanu građu.
Darovana građa mora zadovoljiti stručne kriterije kako bi se uvrstila u zbirku.
Knjižnica prihvaća građu koja podržava interese i potrebe zajednice s posebnim naglaskom na građu iznimne vrijednosti i značaja za očuvanje kulturne baštine, te zadržava pravo na neprihvaćanje darova, osobito ako se darovima duplicira knjižna građa ili su izvan opsega smjernica za izgradnju knjižnične zbirke, ako su u lošem stanju ili nisu sukladni s postojećom nabavnom politikom knjižnice.
Darodavci ne trebaju slati građu. Umjesto toga, poželjno je poslati darovnu ponudu koja identificira jedinicu(e) koju će ponuditi knjižnici. Ponude se mogu slati e-poštom na adresu znanstvena@dkd.hr